Το Αθλητικό Γραφείο του Δήμου Λεμεσού σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, πραγματοποιούν επιμορφωτικές διαλέξεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων με θέμα
« Την Χρήση Απαγορευμένων Ουσιών στον Αθλητισμό Αναψυχής και Ναρκωτικών από τους Νέους».
Τις διαλέξεις πραγματοποιεί ο Δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης Επιστημονικός Προϊστάμενος του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου, (ΚΑΕΚ) του ΚΟΑ.
Σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 2η διάλεξη στο ΚΕΝ Λεμεσού στην παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού κ.Νίκου Νικολαΐδη, του μέλους Δ.Σ ΚΟΑ κ.Στέλιου Στυλιανού, του Προέδρου της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού κ.Λοΐζου Μαυρουδή και του Γιάννου Ζησιμίδη εκ μέρους του Αθλητικού Γραφείου Δήμου Λεμεσού.
Στην σημερινή διάλεξη ο Δρ. Μιχαηλίδης αφού έκανε μία σύντομη εισαγωγή για τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για πολλές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, παχυσαρκία, διαβήτη υπερλιπιδαιμία, διάφορες μορφές καρκίνου, κατάθλιψη κλπ αναφέρθηκε στην συνέχεια σε μία Ευρωπαϊκή Έρευνα (SAFEYOU) στην οποία συμμετείχε ο ΚΟΑ μαζί με άλλες 4 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία) και που αφορά την «σκοτεινή πλευρά» της άσκησης, που δεν είναι εύκολα ορατή και σχετίζεται με τη χρήση ουσιών για την βελτίωση της απόδοσης της σωματικής διάπλασης και της εικόνας του σώματος.
Η έρευνα που διεξήχθη και στην Κύπρο κατέδειξε ότι ένα ποσοστό 28.9% των νεαρών που αθλούνται σε γυμναστήρια ηλικίας 16 – 25 χρονών χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες με κύριο στόχο την Βελτίωση της Εμφάνισης και Απόδοσης τους.
Παρόλο που στον αγωνιστικό αθλητισμό υπάρχει εκτεταμένη και συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, παρόμοιες προσπάθειες εκλείπουν εξολοκλήρου στον μαζικό αθλητισμό.
Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που ασκούνται σε χώρους μαζικής άθλησης, όπως τα γυμναστήρια, παραμένουν απροστάτευτα και στερούνται της βασικής γνώσης και ενημέρωσης που θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρήση αναβολικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών για την υγεία τους.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μια καινοτομία στον χώρο του Μαζικού Αθλητισμού και έχει αναδείξει σοβαρά ευρήματα τα οποία όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την υγιή άθληση αλλά πλήττουν και απειλούν άμεσα την Δημόσια Υγεία.
Στην συνέχεια ο Δρ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τους νέους όπως είναι τα Ναρκωτικά, το Κάπνισμα και το Αλκοόλ, επεξηγώντας την εθιστική επίδραση που έχουν οι ουσίες αυτές στον εγκέφαλο των νεαρών εφήβων, παγιδεύοντας τους ουσιαστικά στο να μην μπορούν εύκολα και ανώδυνα να ξεφύγουν από την χρήση τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σταδιακά στον θάνατο.
Ανέλυσε τους παράγοντες που ωθούν τους νέους να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών,
ποιο είναι το προφίλ και η συμπεριφορά των εφήβων που καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικά, ποιές είναι οι μορφές εξάρτησης, ποια πρέπει να είναι τα μέτρα πρόληψης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, και ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας από αυτές τις ουσίες.
Τελειώνοντας ανέφερε ότι το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και με τις συσκέψεις ειδικών. Απαιτείται πολιτική δράση με αποφασιστικότητα και διατομεακή συνεργασία με συντονισμό ενεργειών, έτσι ώστε όλες οι επιστημονικές μελέτες όπως αυτές του SAFEYOU να αξιοποιούνται και να χρησιμοποιούνται ως προληπτικά εκπαιδευτικά εργαλεία για την έγκαιρη και τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση και ενημέρωση των νέων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία τους.
Τελευταία διάλεξη θα γίνει στο ΚΕΝ Πάφου αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στις 10:00 και στις 11:00.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου