Δύο νέα προγράμματα ανακύκλωσης / κομποστοποίησης του Δήμου Λεμεσού !



Διάσκεψη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22/7 στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού για την παρουσίαση δύο νέων προγραμμάτων ανακύκλωσης / κομποστοποίησης του Δήμου Λεμεσού.

Στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λεμεσού Κώστα Γιάλλουρου, του Προϊσταμένου των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού Δημήτρη Θεοτή, του  Ανώτερου  Υγειονομικού Επιθεωρητή στον Δήμο Φάνου Παναγή και Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαΐδης ενημέρωσε τα ΜΜΕ για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Δήμου σε αυτά τα νέα προγράμματα.

Ο κ.Νικολαΐδης ανέφερε ότι  Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει ότι το μερίδιο των αποβλήτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση θα πρέπει να ανέλθει μέχρι το 2030 στο 70%, από 45% που είναι σήμερα, τα δε απόβλητα τροφίμων να μειωθούν κατά 50% και συνέχισε με το τι γίνεται σήμερα στην πόλη μας, τους στρατηγικούς στόχους του Δήμου Λεμεσού και το τι γίνεται σήμερα.

Τι γίνεται σήμερα στην πόλη μας: 
•Ο μέσος Λεμεσιανός παράγει 600 κιλά σκουπίδια το χρόνο και ανακυκλώνει 60 κιλά το χρόνο – ποσοστό 10%, περίπου.
•Το Βατί έκλεισε το 2018 (από το 2010 που έπρεπε να κλείσει), και άρχισε να λειτουργεί ο ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στο Πεντάκωμο.
•Στην Επαρχία Λεμεσού υπάρχουν 4 Πράσινα Σημεία για ογκώδη απόβλητα (Κολόσσι, Παρεκκλησιά, Φασούλλα, Αυδήμου). Ο Δήμος Λεμεσού είναι προς αναζήτηση επιπρόσθετων Πράσινων Σημείων.

Στρατηγικός στόχος του Δήμου Λεμεσού: 
Σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της Μείωσης – Επαναχρησιμοποίησης - Ανακύκλωσης (Reduce – Reuse – Recycle), μέσα από:
• Διαλογή των αποβλήτων στην πηγή • χωριστή συλλογή των διαφόρων τύπων αποβλήτων (πλαστικά, μέταλλα, χαρτί, γυαλί, οργανικά) • Κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων .

Στην συνέχεια ο κ..Νικολαΐδης μας ενημέρωσε για το τι υπάρχει σήμερα.

Τι υπάρχει σήμερα:
1. Πρόγραμμα ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου, σύστημα περισυλλογής από πόρτα σε πόρτα, και επιπρόσθετα αριθμός μεγάλων κάδων (30 Κάδοι συλλογής Χαρτιού, 315 Κάδοι συλλογής PMD (πολυκατοικίες και άλλα οργανωμένα κτήρια), 127 Κάδοι συλλογής Γυαλιού)
2. Συνεργασία με τους Οργανισμούς ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση για την ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αντίστοιχα.
 3. Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, όπου παραχωρήθηκαν 100 κάδοι σε οικίες του Δήμου. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε θετικά.
4. Πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων:
• 120 βυθιζόμενοι και ημιβυθιζόμενοι κάδοι σε νησίδες των 5 κάδων
• 10 συμπιεστές με ανυψωτικό μηχάνημα
• 17 συμπιεστές – πρέσσες χαρτιού
• 1 ειδικό απορριματοφόρο όχημα
• Συμπίεση και συλλογή όλων των ειδών αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της πόλης (συνολικό κόστος €1.000.000). Αναμένεται να προσφοροδοτηθεί εντός του 2019.

Αρχίζει η εφαρμογή 2 νέων προγραμμάτων από το Δήμο Λεμεσού:
1. Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανακύκλωσης μέσω ανταποδοτικών κινήτρων (“Benefit As you Save – BAS)
2. Εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020)

 1. Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανακύκλωσης μέσω ανταποδοτικών κινήτρων (“Benefit As you Save – BAS) 
Το πρόγραμμα είναι μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» “Benefit As you Save – BAS” στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg – BalkanMed 2014-2020.

Σκοπός του Έργου είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των ιδιαίτερα χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης στην Λεμεσό μας σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και στόχους. Το έργο επιδιώκει να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού των αστικών στερεών αποβλήτων που υφίστανται διαλογή στην πηγή και κατευθύνονται για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή κομποστοποίηση. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ενθάρρυνση των πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων, να συμμετέχουν ενεργά στη διαλογή στην πηγή διαμέσου της εφαρμογής συστημάτων κινήτρων.

Ο Δήμος Λεμεσού επέλεξε 215 νοικοκυριά στην περιοχή Εκάλη της Λεμεσού. Στα επιλεγμένα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα, θα δοθούν δωρεάν κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων 240 λίτρων, κάδοι οικιακής κομποστοποίησης 220 λίτρων και σακούλια ανακύκλωσης.
Οι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων θα αναγνωρίζονται κάθε φορά κατά την αποκομιδή και όλα τα στοιχεία και οι ζυγίσεις θα στέλνονται στο Δήμο Λεμεσού για σχετική επεξεργασία αφού πλέον στο σκυβαλοφόρο με το οποίο θα γίνεται η αποκομιδή στην περιοχή σας θα γίνει τοποθέτηση ζυγιστικού μηχανήματος.

Στους δημότες της συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίοι θα συμμετάσχουν αποτελεσματικά στο πιλοτικό πρόγραμμα, θα δοθούν τα πιο κάτω κίνητρα:
 • Μείωση της ετήσιας φορολογίας καθαριότητας
 • Δωρεάν είσοδος σε Δημοτικούς χώρους στάθμευσης για ορισμένο χρονικό διάστημα
• Δημιουργία/ αναβάθμιση πάρκου στην περιοχή αν οι στόχοι της περιοχής επιτευχθούν
 • Δωρεάν είσοδος στο Ζωολογικό κήπο Λεμεσού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο
• Δωρεάν είσοδος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος πχ. Γιορτή του Κρασιού, Μεγάλα Μπαλέτα
• Τιμητική πλακέτα στις 3 καλύτερες κατοικίες αναλόγως αποτελεσμάτων και ανάρτηση σε αυτές ειδικής ταμπέλλας (GREENHOUSE , Πράσινος Δημότης κ.α)
• Δωρεάν σακούλια ανακύκλωσης

Με βάση τα στοιχεία που θα μαζευτούν από το πιλοτικό πρόγραμμα, ο Δήμος θα προχωρήσει σε σταδιακή εφαρμογή του σε όλη τη Λεμεσό, μέσα από σχέδια επιδότησης αγοράς κάδων απορριμάτων και κομποστοποιητών.

2. Εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020) 

Ο Δήμος Λεμεσού υπέγραψε σύμβαση για σχεδιασμό και εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και απόκτηση, εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος των ΑΜΚ (Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών), αξίας €164.500. Το συμβόλαιο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και εντάσσεται στο πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 στο οποίο ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει ως εταίρος.

Η επιλογή των σημείων εγκατάστασης των Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών έγιναν σε συνεργασία με λειτουργούς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και κατόπιν επί τόπου επισκέψεων σε διάφορες τοποθεσίες.

Τελικά, επιλέχθηκαν τρία σημεία, μέσα ή κοντά στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης, με κάποιες διαφοροποιήσεις, ώστε να εξεταστούν διαφορετικά σενάρια μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά για κάθε αστική περιοχή της Κύπρου.

Η περιοχή αυτή επιλέγηκε γιατί μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο κομπόστο, ενώ καθημερινά διέρχεται πλήθος κόσμου, που μπορεί να ενημερώνεται για τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Επίσης, τα σημεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Δημόσιο Κήπο Λεμεσού, όπου και πάλι μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο προϊόν.

Τα 2 σημεία εγκατάστασης των Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών είναι πλησίον Red Café, Yellow Café) και το άλλο σημείο είναι μέσα στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος εστιατορίων χαρουπόμυλος. 

Οι κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν σε τσιμεντένιο δάπεδο, θα είναι περιφραγμένοι και θα συνοδεύονται από ειδικό σύστημα πρόσβασης, ακόμα και για άτομα με ειδικές ανάγκες.












Σχόλια